Resa i egen bygd 28.09.2021
Kort efter klockan 9 på morgonen bänkade sig 41 glada pensionärer i bussen som kördes av Lars Dahlkvist och styrde kosan via Pelat och genom Hirvlax mot Monäs hamn.
Då vi kommit till Sunibacken berättade Marlene Lindgren om vem som bor - eller bodde i husen vi passerade på väg via Monäsboden tilll hamnen.
I hamnen kom vår guide Yngve Stråka in i bussen och berättade om hamnen som är en naturhamn var byborna byggde en brygga för lastning och lossning av gods. Trävirke var en stor exportprodukt som hämtades från ett stort område till hamnen. Då Glasbruket på Vexalasidan grundades 1847 blev import av sand viktigt för att kunna framställa glas. I tiderna fanns även fiskelag, som bäst hade man 10 olika lag som fiskade, och de kunde få upp till 40.000 kg per båtlag. Även båttävlingar har arrangerats i sundet.
Sedan bar det av över Stråkabacken till Storsand och Klippans lägergård. Hans Sandberg berättade om hur lägerområdet uppstod. Det var SLEF , Evangeliföreningen som startade bygget ca. 1960 och allt byggdes i talkoanda. Nu har Storsandsområdet som tidigare varit betesmark vuxit igen med en massa träd och då området klassats som naturskyddsområde hade inget gjorts åt området. Nu är man dock i färd med att ta bort kullfallna och döda träd. Området har en massa vandringsleder.
Tillbaka till hamnen tackade Yngve för sig, och sedan bar det av med Marlene som guide till Laggnäs och Humle lägergård, var Ingemar Hannus berättade om området.
Finlands Svenska Baptistförbund fick i tiderna tillstånd att bygga på området, och de första byggnaderna invigdes 1962. Idag har området 22 övernattningshyddor, kök och matsal samt bastu. Även här finns det mycket vandringsleder.
Så styrde vi bussen mot Munsala och Hembygdsgården var Rainer Flen berättade om gården och de hus som finns på området.
Efter rundvandring i hembygdsgården och området utanför var det dags att bege sig till Juthbacka var vi avnjöt en utmärkt lunch. Mätta och belåtna var vi hemma igen runt klockan 14.00.