Jeppo Pensionärsklubb

MÅNADSTRÄFF 5.2.2024

08.02.2024 kl. 20:12

Årets första medlemsträff hölls den 5 februari med 45 medlemmar närvarande. Som gäst hade vi Ole Nordström som berättade lite historik om Jeppo. Träffen var samtidigt utlyst som extra ordinärt medlemsmöte och diskussionen gällde medlemsavgiften för 2024.

Per-Erik Lindgren hälsade alla välkomna samt informerade kort om dagens program varefter det var dags för mötet.

Pensionärsförbundet höjde på sitt höstmöte i november medlemsavgiften med 3€ vilket gjorde att Jeppo Pensionärsklubb även borde höja sin medlemsavgift med 3 € till 23 €. Mötets enhälliga beslut var att höja medlemsavgiften för 2024 till 23 €. Samtidigt konstaterades att vårt höstmöte höjde kaffeavgiften till 4 €.

Då mötet var avklarat sjöng vi " I natt jag drömde någonting " varefter Per-Erik informerade om att medlemsavgiften kan betalas åt kassören, att vi bör aktivera medlemsrekryteringen och samtidigt hitta på nya aktiviteter, och som nya aktiviteter kunde tänkas vinprovning med kulturer och hantering, kanske bildandet av en sånggrupp eller kör. Intresserade bedes ta kontakt med Per-Erik.

Så var det Ole Nordström som fick ordet, han reflekterade över att det är Runebergsdagen och citerade Runeberg :   " till flydda tider återgår min tanke " som inledning på historiken.

Ole berättade om bolaget Jeppo Gräv Ab, som verkade mellan åren 1952 och 1964. Vid mantalsstämman i april 1952 valdes en arbetsgrupp, som senare blev bolagets styrelse. I gruppen ingick  Lennart Gunnar, Yngve Finskas, Ivar Almberg, Erik Grandén, J.S. Sandberg och Leo Julin. Julin valdes till styrelsens ordförande, en uppgift han skötte under hela den tid bolaget existerade.

Under den verksamma tiden ägde bolaget två grävmaskiner samt en traktor med olika jordbruksredskap. En utlösande orsak till införskaffande av grävmaskiner var behovet av att snabbt iståndsätta och rensa de stora avvattningsdiken (bäckar) som t.ex Jeppo-bäcken och Stormossadiket. Huvudansvariga förare var Lennart Norrgård och Ensio Kula. När bolaget upphörde köpte Norrgård den stora grävaren och fortsatte arbetet i egen regi. Ole Nordström var en av  traktorförarna som anställdes, och hade därför personliga minnen att berätta om Jeppo Gräv. Givetvis var det rätt många personer som under åren arbetade i bolaget.

När grävbolaget avslutades kunde aktieägarna ersättas med 41 mark per aktie (vilket var 82 % av aktiernas nominella värde) Myntreform och ändrade penningvärden gör det svårt att jämföra det verkliga värdet på bolaget vid likvidationen.

Ingen blev rik på det satsade kapitalet, men den stora vinsten var, att mossar, myrar och åkrar kunde avvattnas och i fortsättningen ge bättre skördar.

Som bakgrund till sin framställning berättade Nordström om det mödosamma slit, för mer är hundra år sedan, då man med handkraft grävde dessa enorma diken. I början av 1900-talet utfördes jobbet som nödhjälpsarbete, där jobbarna fick ersättning i form av ”mjölmattor” (=mjölsäckar=).

Per-Erik tackade Ole för en intressant historik varefter vi sjöng  " styrkan i hans hand " och så var det kaffedags.

Efter kaffet sjöng vi " Små nära ting " varefter det blev aktuell information.

* Presenterades klubbens åldersstruktur för år 2024, ungefär samma struktur som år 2018 då föregående struktur utfördes.

* Presenterades aktiviteter på Träffis under 2023, totalt 168 möten med 1125 personer närvarande.

* Dagcenterverksamheten för damer och herrar har börjat, likaså Boule', styrketräning för seniorer och  luftgevärsskytte.

* Samarbetet med Jeppo daghem startade 2023, mor/far - föräldrar i dagis pågår, vid luciafesten deltog 18 personer från klubben

* Månadsmöte 4.3. som samtidigt år klubbens vårmöte med bokslut och verksamhetsberättelse, som gäst har vi Sonja Nyholm

* Månadsmöte 8.4. som gäst har vi Gunilla och John Nyman

* Månadsmöte 6.5. programinfo senare

* Kyrksöndag planeras till mars, mera info senare

* Regionens vårmöte hålls 26.3. i Larsmo

Vi avslutade mötet med att sjunga " Varför är solen så röd ".

 

 

Björn Palm